top of page
Spel- en ontwikkelingsmateriaal

Kom aan boord heeft een ontzettend breed aanbod in spel- en ontwikkelingsmateriaal. Voor veel kinderen binnen onze doelgroep geldt dat zij niet vanzelf tot spel en ontwikkeling komen. Er is stimulatie en uitdaging nodig. Om te zorgen dat ontwikkelen en spelen zo leuk en uitdagend mogelijk is, zorgen we voor veel afwisseling in spel- en ontwikkelingsmateriaal. Passend bij de problematiek van onze doelgroep houden we de leefwereld van onze gezinshuiskinderen zo klein mogelijk. We hebben dan ook extra geïnvesteerd in onze materialen en alhoewel onze kasten overvol zijn, blijven we zoeken naar nieuwe materialen die passen bij ons aanbod.

 

Dagelijks oefenen we de doelen van Kleine Stapjes. Hiervoor gebruiken we ontwikkelingsmateriaal, maar het komt ook voor dat we geen passend materiaal hebben. We gebruiken dan onze creativiteit om zelf materiaal te maken. Geef ons gekleurd papier, een schaar, lijm en een lamineerapparaat en we maken de leukste dingen.

 

Sensorisch materiaal

De meeste kinderen in ons gezinshuis hebben een verstoorde prikkelverwerking, hierdoor zijn ze snel overprikkeld. Daarom bieden we in ons gezinshuis sensorisch spelmateriaal aan, met als doel de overprikkeling zoveel mogelijk tegen te gaan en/of te ontprikkelen.
Sensorisch speelgoed is speelgoed dat de zintuigen van kinderen stimuleert en bijdraagt aan het reguleren van de prikkels die via de zintuigen binnenkomen. Ook wordt sensorisch speelgoed ingezet om de ontwikkeling van de zintuigen te stimuleren bij kinderen.

 

In ons gezinshuis maken we hiervoor gebruik van: zand, water, klei, macaroni, rijst, mais, bruine bonen, knetterzeep, scheerschuim, bellenblaas, etc.

 

Kinderen leren niet alleen het materiaal kennen, maar het is bijvoorbeeld ook goed voor de fijne motoriek om met kleine onderdelen te spelen. Het aanbieden van dit materiaal kan de alertheid vergroten.

bottom of page